2011. május 26., csütörtök

Uhrig Zsigmond - Csónakkikötő 1943 (RITKA korai!) - Jelenlegi ára: 1 Ft

Uhrig Zsigmond - Csónakkikötő 1943 (RITKA korai! )
Uhrig Zsigmond egy különösen ritka képét kínálom eladásra a festőművész első kiállításának évéből, tehát egy nagyon korai darabja az életművének! Eddig szinte mondenhol csak a képcsarnoki időszakból (60-as, 70-es, 80-as évek) származó egyenméretű képeit kínálták ekadásra! A kép a saját gyűjteményemből való és 2010-ben egy restaurátor szakszerűen megtisztította és konzerválta, tehát a kép kitűnő állapotban van! A képen is látható új kerettel együtt kerül eladásra!
Technika: olaj-vászon
Méretei: 29 x 41 cm keret nélkül (40 x 52 cm kerettel együtt)
UHRIG ZSIGMOND (Szentendre, 1919. április 17. – Vác, 1993. december 16. )
Iparrajziskolát végzett Budapesten és Aba Novák Vilmos rajziskolájába is járt. 1937-44 között az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola rendkívüli növendéke volt Rudnay Gyula tanítványaként. Elvégezte a kétéves mesteriskolát és elnyerte a Nemes Marcell és a Szinyei ösztöndíjat a főiskolán. Részt vett a II., V. és VII. Nemzeti Kiállításon. 1943 óta kiállító művész, 1962-ben a Derkovits Teremben, 1968-ban a Paál László Teremben, 1969-ben és 1977-ben a váci Vak Bottyán Múzeumban, 1976-ban a Mednyánszky Teremben voltak gyűjteményes kiállításai. Nem törekedett a látvány pontos rögzítésére, mégsem szakadt el annak érzékiségétől. Tájképeit két elemre építi: az oldott, festői pasztózus háttérre és a háttér előtt grafikai jelként villódzó növényi formák stilizált struktúrájára. Szokványosnak tekinthető tájai ettől a kettősségtől, a festői megoldás és a grafikai struktúrák együttes jelenlététől mégis jellegzetessé váltak. Munkásságának másik nagy csoportját alkotja a portré, amely képileg sokkal erőteljesebben szólal meg, mint a tájkép. Portréin az öregséget és az ún. szegényember tematikát ragadta meg hitelesen, követve Koszta, Rudnay, valamint Mednyánszky és Nagy-Balogh felfogását. Sötét tónusú, kevés vonallal felrakott sommás, kifejező formával ábrázolta a megjelenített testi-lelki tulajdonságait. Életművében a portréábrázolással tudta legjobban kifejezni a festészet hagyományos, olykor nehezen megőrizhető értékeit.
Mestere: Rudnay Gyula
Postázás (előre utalás után) 2000, - Ft vagy személyes átvétel Sopronban (illetve néha a Sopron-Győr-Budapest útvonalon is) lehetséges!


Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2011-05-29 19:38
. Uhrig Zsigmond - Csónakkikötő 1943 (RITKA korai!) - Jelenlegi ára: 1 Ft

Fontos